Beloruski ministar: Zapad mora da snosi krivicu za krvoproliće u Ukrajini 1Foto: Shutterstock

Zapad snosi krivicu za sukob u Ukrajini, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej na 77. sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Učešće NATO u nelegitimnim ratovima protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, Sirije, kao i pokušaji Alijanse da uđe u istorijski istočnoslovenske i susedne zemlje, predodredili su sudbinu prvog ‘Versaja’ za ‘Versaj 2.0’. Zbog toga krivicu za kontinuirano krvoproliće u Ukrajini u potpunosti mora da nosi kolektivni Zapad“, naglasio je Makej.

Kako prenosi Sputnjik, on je istakao da je Zapad ovaj sukob učinio neizbežnim ne samo svojom politikom širenja NATO već i odbijanjem da razmotri predloge svojih protivnika.

Ukazao je da Belorusija mnogo i svuda govori o sukobu u Ukrajini.

„Ne možemo da se ponašamo drugačije. Sukob se dešava pred našim vratima i veoma smo tužni kada vidimo kako je bratski ukrajinski narod postao žrtva geopolitičkih igara kolektivnog Zapada“, rekao je Makej.

Prema njegovim rečima, Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica NATO ni kao članica Evropske unije, već su je novi „pokrovitelji” jednostavno iskoristili u velikoj igri protiv Rusije.

„Ukrajina danas plaća krvlju, jer su njeni političari dozvolili da budu obmanuti i zaboravili su na istorijsko bratstvo tri istočnoslovenska naroda: Belorusa, Rusa i Ukrajinaca“, rekao je Makej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.