Berluskoni: Putina nacionalisti i mediji "gurnuli" u invaziju na Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE( CLAUDIO PERI

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin „gurnut“ u sukob u Ukrajini.

Berluskoni (85) je za italijanske medije izjavio da je ruska vojska trebalo da zameni trenutnu ukrajinsku vladu „pristojnim ljudima“ i da se povuče, piše BBC.

„Putina je u ovu specijalnu operaciju gurnulo rusko stanovništvo, njegova partija i njegovi ministri. Vojska je trebalo da uđe (u Ukrajinu), stigne do Kijeva za nedelju dana, zameni vladu (predsednika Ukrajine Volodimira) Zelenskog pristojnim ljudima i za nedelju dana se vrate nazad“, izjavio je Berluskoni.

Dodao je da su umesto toga naišli na neočekivani otpor, koji je potom „hranjen svim vrstama oružja sa Zapada“.

Bivši premijer Italije je dugogodišnji saveznik ruskog predsednika, piše BBC i navodi da se ovog vikenda očekuje da Berluskonijeva stranka, kao deo desničarske koalicije, preuzme vlast na izborima u nedelju.

Berluskoni je još izjavio da su mediji u Moskvi kreirali narativ da ukrajinska vlada maltretira ljude koji govore ruski na istoku Ukrajine.

On je rekao da izveštavanje, koje su potencirale separatističke snage i nacionalistički političari u ruskoj vladi, nije ostavilo Putinu drugog izbora osim da pokrene ograničenu invaziju.

Opozicioni političari u Italiji osudili su ove Berluskonijeve izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari