Federika Mogerini Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U pismu Kristijan Švac-Šiling, Pedi Ešdaun i Karl Bilt navode da su, kao bivši visoki predstavnici u BiH, duboko zabrinuti što se, kako navode, Hrvatska meša u političke poslove BiH, navodeći kao primer nedavni pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana Predsedništva BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Odluka Ustavnog suda iz 2016. o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini o slučaju Ljubić odnosi se na Dom naroda u Federaciji BiH, a ne na izbor Predsedništva BiH.

Pogrešan narativ o „slučaju Ljubić“ koristi se kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, navodi se u pismu.

Predstavnici HDZ iz Hrvatske, zajedno s Draganom Čovićem, čelnikom HDZ BiH, tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i protuustavan. Ipak, niti Ustav BiH, niti izborni zakon BiH ne tvrde da članovi Predsedništva moraju izabrati članovi njihove ‘vlastite grupe'“, navodi se u pismu.

Takođe se dodaje da izborna pravila za Predsedništvo BiH, kako se primenjuju na Federaciju BiH, pružaju „redak mehanizam za unakrsno glasovanje koji ima za cilj poticanje umerenosti nad platformama podela“.

Švarc-Šiling, Ešdaun i Bilt navode da je od najveće važnosti da se na sastanku Veća za spoljne poslove EU ovog meseca pošalje jasna poruka da svaka izborna reforma treba imati za cilj da učini BiH koherentnijom i funkcionalnijom, da je najvažniji prioritet formiranje vlasti u BiH, da su granice BiH nepovredive i da Hrvatska ne bi trebalo da se meša u untrašnje poslove Bosne i Hercegovine.

„Takođe, pozivamo Evropsku komisiju da što je pre moguće objavi svoje mišljenje o zahtevu za članstvo BiH. Mišljenje Komisije treba naglasiti važnost prava svih građana kao pojedinaca, podstičući političare BiH da rade na unapređenju tih prava kako bi unapredili proces pridruživanja EU“, zaključuje se u pismu trojice bivših visokih predstavnika u BiH.