BiH prva u regionu po smrtnosti od posledica korona virusa, osma u svetu 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Bosna i Hercegovina je prva u regionu po broju umrlih od posledica korona virusa i čak osma u svetu – najnoviji su podaci američkog univerziteta Džons Hopkins.

BiH ima više od 187 umrlih na 100.000 stanovnika, preneo je sarajevski portal Avaz.

BiH ima stopu smrtnosti od 3,89 odsto od ukupnog broja zaraženih.

U ostalim zemljama regiona ta stopa je manja: u Severnoj Makedoniji ona iznosi 2,92 odsto, u Hrvatskoj 2,20 odsto, na Kosovu 2,09 odsto, u Albaniji 1,79 odsto, Sloveniji 1,89, a Crna Gora je na 1,39 odsto.

Po tome u regionu i ove sedmice najbolje stoji Srbija, sa svega 0,88 odsto smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih.

U tekstu se navodi da se ti podaci poklapaju s podacima o imunizaciji stanovništva, s obzirom na to da je Srbija regionalni lider po vakcinaciji, a da BiH to nije ni počela.

U BiH se danima najavljuje masovna imunizacija, pripremaju se prostori za vakcinisanje, ali je problem što nema dovoljno vakcina.

Tako je u Šekoviće, na istoku Republike Srpske, koje ima više od 7.000 stanovnika, u utorak stiglo tek dvadeset doza vakcine.

BiH je putem svetskog mehanizma Kovaks naručila 1,2 miliona vakcina, ali je do sada stigao tek manji deo. Danas BiH ima 131.800 doza vakcina kojima se može vakcinisati tek 3,7 odsto stanovnika.

Proteklog vikenda 10.000 državljana BiH je otišlo u Srbiju, gde su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka.

Na meti kritika javnosti u BiH su i Savet ministara BiH, i entitetske vlade, ali niko od političara ne želi da preuzme odgovornost za pogoršanje epidemiološke situacije, velikog broja zaraženih i broja umrlih, već krivicu prebacuju na neodgovorne gradjane, Kovaks i farmaceutske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari