Bista Aznavura otkrivena u kvartu gde je živeo kao dete u Parizu 1Foto: Wikipedia

Gradonačelnica Pariza An Idalgo otkrila je danas bistu francusko-jermenskog pevača Šarla Aznavura u kvartu gde je on živeo kao dete u glavnom gradu Francuske.

Bronzanu bistu ura]enu na osnovu kalupa koji je 1964. napravila skupltorka Alis Melikijan povodom prve posete umetnika Jermeniji, poklonila je Fondacija Aznavur gradu Parizu u oktobru 2019. godine, godinu dana posle smrti pevača.

Bista je otkrivena na datum njegovog rodjendana, 22. maja 1924, na trgu Odeon u latinskom kvartu gde je pevač proveo svoje detinjstvo. Ceremoniji su prisustvovali, izme]u ostalih, i članovi njegove porodice i ambasadorka Jermenije.

Gradonačelnica je pozdravila njegovu „dugovečnost i izvanrednu karijeru“ njegovu ljubav za francusku prestonicu ali takodje i njegovu podršku „jermenskom narodu“ , posebno u sukobu oko Nagorno-Karabaha sa Azerbejdžanom.

Druga Aznavurova bista otkrivena je istovremeno u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha, rekao je Nikola Aznavur, sin pevača i suosnivač Fondacije Aznavur.

Idalgo je takodje pozvala na univerzalno priznanje jermenskog genocida počinjenog izmedju 1915. i 1917. za vreme otomanskog carstva, kada su roditelji Šarla Aznavura pobegli.