bogotafoto EPA-EFE/Mauricio Dueñas Castañeda

Bivši gradonačlnik glavnog grada Bogote i nekadašnji gerilac Gustavo Petro (62) favorit je za pobedu na izborima za predsednika Kolumbije čiji se drugi krug održava danas, 19.juna.

Petro je bio pobednik prvog kruga izbora 29. maja, osvojivši oko 40 odsto glasova. Njegov protivnik građevinski magnat Rodolfo Ernandez (77) u prvom krugu je osvojio 28 odsto glasova i drugo mesto.

Ernandez svojim populizmom podseća na bivšeg predsednika SAD i nazivaju ga “kolumbijski Tramp”. Ernandez, čiji je izborni uspeh poremetio tradicionalnu desnicu, kampanju je zasnovao na borbi protiv korupcije, iako je sam pod istragom zbog sumnje da je kršio zakon.

On je obećao da će smanjiti vladu, finansirati socijalne programe, kao i da će bezbediti besplatne narkotike zavisnicima u nastojanju da se izbori s ilegalnim trgovcima drogom. Kandidat tradicionalne desnice Federiko Gutijerez završio je na trećem mestu s oko 24 odsto glasova. Stranke desnice i centra pozvale su Kolumbijce da ne glasaju za Petra, ali je on, po rezultatima istra`ivanja, favorit.

Petro na izbore izlazi s umerenim levim izbornim programom, čiji je cilj da „oslabi“ model tržišne liberalne privrede – i to uz pomoć visokih poreza preduzećima. Osim toga želi da ograniči i ekološki štetnu eksploataciju rudnog blaga, piše DW.

Obećao je da, ukoliko bude izabran, neće nacionalizovati privatno vlasništvo. Na to se pred TV kamerama obavezao kod javnog beležnika. „Kolumbiji ne treba socijalizam, već demokratija”, rekao je Petro.

U Kolumbiji, za razliku od drugih latinoameričkim zemljama, levica nikada nije bila jaka, pa bi, ako pobedi Petro bio prvi levičarski predsednik. Kolumbiju je obeležila i krvava višedecenijska borba različitih levičarskih grupa, među kojima je najpoznatiji FARC, koji je s vladom 2016. sklopio krhki mirovni ugovor.

U višedecenijskom ratu levičarske gerile, koja je povezivana i sa brojnim slučajevima otmica i trgovinom droge, protiv vlasti poginulo je više od četvrt miliona ljudi. Zato i čudi Petrov uspeh u prvom krugu i šanse u drugom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari