Bivši ministar: U UKC u Banjaluci ne postoji sistem za hlađenje prostorija 1Foto: Printscreen/kc - bl.com

Bivši ministar zdravlja Republike Srpske i predsednik Odbora za zdravstvo Srpske demokratske stranke (SDS) Slobodan Stanić izjavio danas je da na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci ne postoji nikakav sistem hlađenja i da je temperatura u bolničkim sobama dostizala i više od 35 stepeni Celzijusa.

Stanić je naveo da u UKC RS ne postoji nikakav sistem hlađenja prostora, ventilacije i prečišćavanja vazduha (HEPA filteri), što medicinskom osoblju otežava rad, a pacijentima oporavak u vrućim letnjim danima.

,,Kada se tome doda činjenica da su posle nekoliko slučajeva tragičnih samoubistava u UKC RS blindirani brojni prozori, lako možemo shvatiti kakvi su uslovi za boravak i lečenje pacijenata i rad osoblja u centralnom bloku“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, temperatura je u bolničkim sobama dostizala 31 stepen, a u prošloj sedmici, kada su vladale velike vrućine, bilo je preko 35 stepeni.

Stanić je upozorio da je takvo stanje na UKC-u već treće leto i da je ista situacija bila i 2019. i 2020. godine.

,,Za rekonstrukciju UKC RS je potrošeno više od 100 miliona evra, a nisu rekonstruisane klinike za Ginekologiju i akušerstvo, kao ni Infektivna klinika. Ostaje nejasno šta je bilo sa sistemom za hlađenje, ventilaciju i prečišćavanje vazduha ako je rađena rekonstrukcija“, istakao je on.

Uz slogan ,,Svi pod jednim krovom“ pred opšte izbore 2018. godine svečano je otvoren rekonstruisani UKC RS.

Bivši ministar zdarvlja RS zatražio je od rukovodstva UKC RS i entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da hitno pristupe rešavanju ovoga problema, na koji se, kako je naveo, žali ogroman broj pacijenata i osoblja, jer visoke temperature u zatvorenom utiču i na proces oporavka pacijenata i uslove rada zaposlenih na UKC RS.

,,U centralnom bloku, koji je bez sistema hlađenja prostora, boravi oko 800 pacijenata i hiljade zaposlenih… Da stvar bude još teža, onkološki i hematološki pacijenti se nalaze na lokaciji stare hirurgije, gdje su uslovi još teži, a radi se o pacijentima sa najtežim obolenjima“, zaključio je Stanić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.