Blinken Savetu bezbednosti UN: Ne zavaravajte se pozivima na privremeni ili bezuslovni prekid vatre u Ukrajini 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da se ne zavarava pozivima na privremeni ili bezuslovni prekid vatre u Ukrajini, rekavši da samo „pravedan i trajan“ mir neće omogućiti Rusiji da se oporavi, naoruža i nastavi agresiju.

„Da bi mir bio pravedan, mora da sadrži principe koji su u srži Povelje UN: suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, a da bi bio trajan, mora osigurati da se Rusija ne može samo odmoriti, naoružati i ponovno pokrenuti rat za par meseci ili godina“, rekao je Blinken na sednici SB koji se sastalo na godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Blinkenovo upozorenje stiglo je samo nekoliko sati nakon što je Kina pozvala na prekid neprijateljstava u sklopu plana od 12 tačaka.

„Svaki mir koji legitimizuje nasilno rusko otimanje zemlje oslabiće Povelju UN i potencijalnim agresorima poslaće poruku da mogu izvršiti invaziju na zemlje i izvući se s tim“, upozorio je američki šef diplomatije.

On je istakao da nijedna članica SB ne bi trebalo da poziva na mir dok pomaže ruski rat protiv Ukrajine i optužio je Kinu da razmatra slanje naoružanja u Rusiju, upozorivši je da to ne uradi.

Savet bezbednosti održalo je više desetina sednica o Ukrajini u protekloj godini, ali nije mogao da izglasa nijednu meru, jer Rusija kao stalna članica ima pravo veta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari