Bolsonaro odbacio ekološke kritike Evropljana 1Foto: EPA-EFFE/JOEDSON ALVES

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro odbacio je evropske kritike zbog navodne nebrige o životnoj sredini i rekao da su strani lideri u prošlosti uticali na donošenje odluka koje su otežavale napredak Brazila.

Bolsonaro, ekstremni desničar, juče je rekao da je dva puta preletao Evropu i da nije video „nijedan kvadratni kilometar šume“.

„Oni nemaju nikakvo pravo da s nama raspravljaju o pitanjima životne sredine“, izjavio je on na radnom doručku s poslanicima iz seoskih sredina.

Ta izjava dolazi dva dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron zapretio bojkotom nedavno potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur ukoliko Brazil istupi iz Pariskog sporazuma o klimi, a francuski ministar ekologije rekao da Brazil mora poštovati svoje obaveze u zaštiti amazonske prašume.

Sporazum mora da podrži svaka potpisnica pojedinačno.

Bolsonaro je posle sastanka s evropskim liderima na samitu G20 u Osaki rekao da je imao utisak da su Evropljani „mislili da imaju posla s ranijim vladama“.

„Mislili su da će doći ovamo, odrediti desetine domorodačkih područja, proširiti zaštićene zone i omesti naš napredak“, naveo je brazilski lider tada.

On je odbacio i Makronov predlog o zajedničkom sastanku s Raonijem, liderom amazonskih Indijanaca i poznatim borcem za prava domorodačkog stanovništva.

„Rekao sam mu odlučno ne. Ne priznajem ga kao autoritet. Raoni je gradjanin kao i svi drugi“, rekao je Bolsonaro.

Kritike iz Evrope se dešavaju u trenutku kada mnogi članovi Bolsonarove vlade dovode u pitanje efektivnost fonda za Amazon, stvorenog 2008. da bi se obuzdala deforestacija.

Norveška je glavni donator fonda, u koji je uložila 1,2 milijarde dolara izmedju 2008. i 2018, a značajan doprinos daje i Nemačka. Medjutim, brazilski ministar ekologije je govorio o više navodnih neregularnosti u ugovorima, dovodeći u pitanje ubedjenje naučnika i eksperata da sredstva iz fonda efikasno doprinose borbi protiv deforestacije.

Deforestacija u Amazonu je u junu bila za 88 odsto veća nego u istom periodu pre godinu dana, prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.