Borelj pozvao Rusiju da oslobodi Navaljnog 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR

Povodom druge godišnjice izricanja presude ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao je danas Rusiju da Navaljnog odmah pusti iz zatvora, čime bi Rusija ispunila svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, i sprovela meru Evropskog suda za ljudska prava kojom se traži oslobađanje Navaljnog.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) je prenela da je Borelj podsetio da je sud u Rusiji politički motivisanom presudm pre dve godine osudio Navaljnog, arbitrarnog privedenog i pritvorenog po povratku iz Rusije s lečenja kojim mu je u Berlinu spasen život posle pokušaja ubistva trovanjem u Rusiji u avgustu 2020. vojnim hemijskim nervnim agensom zabranjenim prema Konvenciji o hemijskom oružju čija potpisnica je Rusija.

Borelj je podsetio i da je EU najsnažnije osudila trovanje Navaljnog i uvela sankcije onima koji su bili uključeni u taj pokušaj ubistva, arbitrarno hapšenje, suđenje i donošenje presude Navaljnom.

On je rekao da su „duboko uznemirujući“ izveštaji o ponovljenom lošem ophođenju i uznemiravanju Navaljnog u zatvoru, kao i to što ga ruske zatvorske vlasti i psihički i fizički muče, i ukazujući da su ruske vlasti odgovorne za njegovu bezbednost i zdravlje i da će ih EU pozvati na tu odgovornost.

EU ponavlja poziv Rusiji da u punoj meri sarađuje s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW), da osigura nepristrasnu međunarodnu istragu i da ispuni obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući da se usaglasi s prelaznom merom Evropskog suda za ljudska prava koji traži da Navaljni odmah bude pušten iz zatvora.

U saopštenju je Borelj ukazao da je „neopravdan, neizazvan i ilegalan ruski rat protiv Ukrajine koji ulazi u 12. mesec samo povećao rusku unutrašnju represiju i sistematsko suzbijanje najglasnijih kritičara Kremlja i građanskog društva u celini“, i da EU ostaje uz Alekseja Navaljnog, Vladimira Kara-Murzu i druge političke zatvorenike kao i druge ruske državljane koji se usuđuju da govore istinu uprkos velikim ličnim rizicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.