Bramerc: Želeo bih da više država ima snagu da usvoji rezoliciju o genocidu o Srebrenicu 1Serž Bramerc (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

Glavni tužilac Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (sada Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove) Serž Bramerc izjavio je danas da bi želeo da više država ima snagu da usvoji Rezoliciju o genocidu o Srebrenicu kakvu je usvojila Crna Gora ali i dodao da nisu „uspešno adresirani ratni zločini“ koje su počinili njeni gradjani.

„Rezolucija o genocidu u Srebrenici je odlična i adresira glavne probleme – prepoznavanje žrtava i postojanje genocida, ali razjašnjva da se radi o individualnoj krivičnoj odgovornosti i nije uperena protiv bilo koje države ili nacije“, rekao je on na regionalnoj konferenciji „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Balkanu“.

On je na konferenciji nevladine organizacije Gradjanska alijansa kazao da zna da se usvajanje desilo u kompleksnom i teškom političkom kontekstu, ali da čestita Skupštini Crne Gore na takvom potezu.

„To nije neprijateljski čin, uperen protiv bilo koje države ili vlade, već daje žrtvama ono što im je potrebno – prepoznavanje njihove patnje i nepravde koja im je učinjena i nazivajući to genocidom, kao što je i prepoznato u brojnim presudama“, kazao je Bramerc.

Videli smo, kako je rekao, pre dve sedmice, kada je donešena presuda Ratku Mladiću, koliko je još važna ova tematika.

„Čak 25 godina kasnije. Ima mnogo preživelih i žrtava i u odnosu na njih vidimo da to nisu dogadjaji iz prošlosti, nego su i dalje u centru njihovih života“, istakao je Bramerc.

Mnogi novinari u Hagu su, prema njegovim rečima, pokušali da prikažu da je medjunarodna krivična pravda završena donošenjem presude Mladiću, ali nije tako, nego je tek završeno jedno poglavlje dok će pitanje odgovornosti će biti nastavljeno tokom idućih godina.

Dodao je da se “ ne može reći da je adresiranje ratnih zločina koje su počinili gradjani Crne Gore bilo veoma uspešno u prošlosti“.

“ Zato smo više angažovani sa kolegama tužiocima iz Crne Gore kako bi se kreirao program asistencije za vodjenje slučajeva“, kazao je Bramerc.

Zato će, zaključio je, biti neophodno puno rada, i u Crnoj Gori gdje je mali broj slučajeva razrešen.

Ocenio je da regionalna saradnja nije na nivou na kom bi trebalo da bude.

„Jedan od razloga je i taj što su brojni ratni zločinci našli utočište u drugim državama, a kako ne postoje ugovori o ekstradiciji, oni nastavljaju život bez progona “ , naveo je Bramerc.

Rekao je da najviše razočarava glorifikacija ratnih zločinaca, negiranja genocida i prisustvo ratnih zločinaca javnim dogadjajima.

Pomirenje, kako je ocenio, mora da dodje iz zajednice, a neophodni su odgovorni političari koji će podržati taj proces.

„Ako nema odgovornosti, ako nema prihvatanje istine o odgovornosti, onda pomirenje nema šansu. Treba prihvatiti prošlost da bi se moglo krenuti napred, a odgovornost je ključna stavka“, smatra Bramerc.