harkov ukrajinaFoto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Čini se da četiri meseca brutalnih borbi u Ukrajini narušava moral vojnika na obe strane, izazivajući dezerterstvo i pobunu protiv nadređenih oficira, saopštili su danas britanski zvaničnici.

„Borbene jedinice sa obe strane posvećene su intenzivnim borbama u Donbasu i verovatno imaju promenljiv moral“, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su Ukrajinske snage verovatno pretrpele dezerterstvo poslednjih nedelja, ali da i ruski moral vrlo verovatno ostaje posebno problematičan.

„I dalje se dešavaju slučajevi da čitave ruske jedinice odbiju naređenja i da izbiju oružani sukobi između oficira i njihovih trupa. Mnogi ruski vojnici su verovatno zbunjeni oko ciljeva rata“, navodi se u proceni.

U intervjuu objavljenom u današnjem nemačkom nedeljniku generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da niko ne zna koliko bi rat mogao da traje i da se mora biti spreman da potraje godinama.

On je takođe pozvao saveznike da „ne oslabe podršku Ukrajini, čak i ako su troškovi visoki, ne samo u smislu vojne pomoći, već i zbog povećanja cena energenata i prehrambenih proizvoda“.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su i Rusija i Ukrajina nastavile sa teškim artiljerijskim bombardovanjem na pravcima severno, istočno i južno od Severodonjeckog džepa.

Guverner Luganska Serhij Haidai je danas saopštio da je siutacija u Severodonjecku veoma teška, gde neprijatelj stalno vrši vazdušno izviđanje bespilotnim letelicama i prilagođava vatru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je otputovao na jug od Kijeva da bi posetio vojnike i bolničke radnike u regionima Mikolajeva i Odese duž Crnog mora.

Čim je Zelenski napustio Nikolajev „neprijatelj je naneo vatrenu štetu jedinicama Odbrambenih snaga topovskom i raketnom artiljerijom u oblastima naselja Pravdine, Posad-Pokrovskoe i Blahodatne“ saopštila je ukrajinska vojska danas.

Teško naoružanje koje isporučuje Zapad stiže do linija fronta ali ukrajinski lideri nedeljama insistiraju da im treba više oružja i to što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.