Britanska funta pala na svoj najniži nivo u odnosu na dolar 1Foto: Pixabay/Stux

Britanska funta pala je rano jutros na svoj najniži nivo ikad u odnosu na dolar, posle objave ministra finansija Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng) da će se i dalje smanjivati porezi, što je izazvalo zabrinutost oko vladine ekonomske politike.

Funta je pala na 1,03 funte za dolar u ranom trgovanju na azijskim berzama jutros pre nego što je malo povratila vrednost na oko 1,06 za dolar.

To je najniži nivo od uvođenja decimalizacije valute 1971. godine.

Britanska funta izgubila je više od pet odsto vrednostiu odnosu na dolar od petka, kada je ministar finansija objavilo najveća smanjenja poreza u poslednjih 50 godina, u isto vreme kada vlada planira da potroši više milijardi funti da pomogne potrošačima i kompanijama koji se bore sa visokim računima za energiju.

To je podstaklo zabrinutost ulagača o rastu vladinog duga.

Evro je takođe dostigao novi dvadesetogodišnji minimum u odnosu na dolar u jutarnjoj trgovini na azijskim berzama zbog zabrinutosti ulagača oko rizika recesije kako se približava zima bez znakova kraja energetske krize ili rata u Ukrajini.

Kvarteng i britanska premijerka Liz Tras koji su preuzeli dužnost pre tri nedelje računaju na to da će niži porezi i pojednostavljena birokratija podstaći ekonomski rast i generisati dovoljno dodatnih poreskih prihoda da pokriju vladinu potrošnju. Ekonomisti nagoveštavaju da je malo verovatno da će im se taj rizik isplatiti.

Ministar je juče rekao da smatra da je to ispravna politika zato što vlada treba da pomogne potrošačima pogođenim pritiscima bes presedana izazvanim ruskom invazijom Ukrajine i pandemijom kovida-19.

Britanija može to sebi da priušti zato što je procenat državnog duga u BDP-u drugi najniži među Grupom sedam velikih industrijskih privreda, rekao je Kvarteng. On je rekao da će vlada narednih meseci objaviti planove za smanjenje duga zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.