Bugarski parlament odobrio vojnu pomoć Ukrajini 1Bugarska Foto: Pixabay/Sapviktor

Bugarski Parlament danas je odobrio slanje vojne pomoći Ukrajini.

Narodna Skupština izglasala je sa 175 glasova za, 49 protiv i jednim uzdržanim predlog koji su podnele četiri proevropske partije. Vlada sada ima mesec dana da odluči koju vrstu oružja Bugarska može da pošalje, a da to ne utiče na njene odbrambene sposobnosti.

Bugarska je ranije prihvatila da popravlja ukrajinsku vojnu opremu u svojim fabrikama, ali je odbila da direktno šalje oružje zbog protivljenja predsednika Rumena Radeva i političkih stranaka prijateljski nastrojenih prema Moskvi.

„Više oružja znači više rata“, rekla je vodja bugarske Socijalističke partije, objašnjavajući zašto su poslanici njene stranke glasali protiv predloga.

Žustra rasprava koja je prethodila glasanju pokazuje podele u Bugarskoj od kada je Rusija izvršila invaziju susedne Ukrajine.

Iako je zemlja članica NATO i EU, mnogi Bugari gaje jake simpatije prema Rusiji koji su ukorenjeni u istoriji, kulturi i veri. Bugarska takodje zavisi u velikoj meri od ruskih energenata.

Proruska nacionalistička partija Preporod pozvala je pristalice da se okupe ispred zgrade parlamenta da protestuju zbog vojne pomoći Ukrajini navodeći da ta pomoć „gura zemlju u rat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.