Carstvo mačaka: Na ovom ostrvu ima šest puta više mačaka nego ljudi, a psima je zabranjen pristup 1Foto: Shutterstock / 369 PHOTOGRAPHY

Japansko ostrvo Taširojima carstvo je mačaka. Ima ih otprilike šest puta više nego ljudi. Pedesetih godina prošlog veka na oostrvu je živelo oko hiljadu ljudi, a danas je taj broj deset puta manji: samo stotinak stanovnika, i to uglavnom starije životne dobi.

Dok Japan ima nekoliko različitih mačjih ostrva, do Tashirojima je najlakše doći iz Tokija jer se nalazi u regionu Tohoku. Otprilike sat vremena od Išinomakija, priobalnog grada u prefekturi Mijagi, ostrvo ima dnevne brodove i zapravo je veoma dostupno.

Grad Išinomaki je bio pod velikim uticajem cunamija 2011. godine i od tada se obnavlja, sa mnogo dostupnih promocija za privlačenje posetilaca u region.

U 17. i 18. veku glavna delatnost na ostrvu bila je proizvodnja svile i ljudi su držali mačke kako bi gusenice zaštitili od miševa i pacova.

Kada je proizvodnja svile prestala, ostrvljani su živeli od pletenja i pravljenja ribarskih mreža, a mačke su i dalje uživale na ostrvu.

Smatralo se da donose sreću i da je ljudima, da bi ih sreća pratila, dovoljno da im se putovi ukrste s mačjim.

Carstvo mačaka: Na ovom ostrvu ima šest puta više mačaka nego ljudi, a psima je zabranjen pristup 2
Foto; Shutterstock / i_moppet

Zašto ima toliko mačaka?

Još u periodu Edo (1600–1868), ostrvljani su uzgajali svilene bube za proizvodnju tekstila, ali su se borili da kontrolišu prirodnog predatora svilene bube: miša.

Mačke su bile prirodno rešenje i bilo im je dozvoljeno da slobodno lutaju dugi niz godina.

Kada je ribarstvo postalo primarna industrija, ribari su mačkama nudili svežu hranu koji su verovali da će doneti sreću, i otišli ​​su do izgradnje svetilišta posvećenog lokalnoj mački koja je slučajno ubijena kamenjem.

Do danas se mačke smatraju povoljnim. Ostrvo je takođe odlično mesto da vidite neobičnu japansku rasu bobtela.

Carstvo mačaka: Na ovom ostrvu ima šest puta više mačaka nego ljudi, a psima je zabranjen pristup 3
Foto: Shutterstock / JJN2

Iako možete zamisliti mačke kao neuredne divlje životinje, o njima se brine što je više moguće (ali su još uvek u velikoj meri neukroćene), uključujući redovne posete veterinara sa kopna.

Sada se oslanjajući na turizam, ostrvo je počelo da promoviše svoje mačke, pa ih podržite tako što ćete pokupiti neke suvenire ili svratiti u neki od ostrvskih kafića kako bi mogli da se brinu o krznenim mačkama i da sami prežive kao ruralna zajednica.

Zanimljivo je i to da psima pristup na Taširojimu nije dozvoljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.