Čečenskim trupama naređena mobilizacija, dok rusku decu evakuišu s granice 1Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK

Borci iz ruske regije Čečenije pod zapovjedništvom Ramzana Kadirova verovatno su dobili naredbu da preuzmu vodeću ulogu u borbama u Ukrajini u sedmici u kojoj je guverner ruske regije Belgorod najavio evakuaciju dece usled prekograničnih napada iz Ukrajine.

Institut za proučavanje rata (ISW) iz Vašingtona u najnovijem izveštaju objavljenom u četvrtak navodi da su ruski vojni zapovednici verovatno naredili Čečenima da se uključe u bitku nakon povlačenja plaćeničkih snaga Vagner iz opustošenog Bahmuta.

Prema ISW-u, Kadirov je u sredu potvrdio da su njegove snage dobile nove zapovesti i da će biti raspoređene u “žarište borbe” kako bi “oslobodile” niz naselja nakon preuzimanja odgovornosti za prve linije fronta u ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Donjeck.

Kadirov je rekao da se čečenske specijalne snage pripremaju za ofanzivne operacije uoči očekivane protivofanzive kojom Ukrajina namerava povratiti teritorij od ruskih snaga.

“Navodni povratak čečenskih snaga u ofanzivne operacije prekinuo bi gotovo jednogodišnju pauzu Kadirova u borbenim operacijama visokog intenziteta u Ukrajini”, saopštio je ISW.

Čečenski borci delovali su prvenstveno u područjima iza prve linije fronta, nakon sudelovanja u krvavim borbama u ukrajinskim gradovima Marijupolj, Sjeverodonjeck i Lisičansk, naveo je ISW.

“Čečenske jedinice Kremlj može percipirati kao neiskorištenu jurišnu silu koja može obnoviti sposobnost Rusije da održi ofanzivne napore na više strana”, dodao je ISW.

Međutim, ISW takođe primećuje da, ukoliko su izveštaji o 7.000 čečenskih vojnika u Ukrajini tačni, Kadirove snage neće imati dovoljan broj vojnika za “uspešno izvođenje više značajnih ofanzivnih operacija”.

Opisujući sebe kao “pešadijca” ruskog predsednika Vladimira Putina, Kadirov je prethodno rasporedio svoje snage kao podršku ruskim vojnim operacijama u Siriji i Gruziji.

Izveštaji o mogućem povratku čečenskih snaga u ofanzivne operacije dolaze usled pojačanog granatiranja pograničnog područja ruskog Belgoroda, gde su vlasti počele evakuisati decu iz okruga Šebekino i Graivoron.

Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je u sredu na Telegramu da će prvih 300 dece biti evakuisano u Voronjež, grad koji se nalazi oko 250 kilometara severoistočno od Belgoroda. U narednim danima će još 1.000 dece biti prebačeno u druge pokrajine, rekao je.

“Veoma je važna sigurnost dece u ova dva okruga”, rekao je Gladkov. “Svi mi, odrasli, smo veoma zabrinuti.”

Gladkov je rekao da je pogoršana situacija u selu Šebekino, gde je izvestio o više granatiranja tokom dana u kojem su ranjene četiri osobe, ali nije bilo smrtnih slučajeva.

Takođe je pozvao ruske snage da pokrenu napade i zauzmu ukrajinsku regiju Harkov, uključujući grad Harkov, kako bi stvorili tampon zonu između Belgoroda i Ukrajine, navodi ISW.

‘Situacija je prilično alarmantna’

Lokalni mediji izvestili su o granatiranju Šebekina u četvrtak ujutro. Navodno je u utorak ubijena jedna osoba, a dve su ranjene u napadu na Belgorod. Posljednjih sedmica pogođeno je i nekoliko rafinerija nafte u regiji.

Napadi na ruskom tlu dolaze dok Kijev kaže da priprema veliku ofanzivu protiv moskovskih snaga.

“Situacija je prilično alarmantna”, rekao je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Do sada nismo čuli nijednu reč osude sa Zapada”, rekao je Peskov o napadima kojima su pogođeni ruski civili u regiji.

Nakon više od godina dana rata u Ukrajini, Rusija se suočava sa sve intenzivnijim napadima na svojoj teritoriji, s neviđenim upadom ruskih boraca u Belgorod prošle sedmice i napadom dronovima na Moskvu u utorak.

Prošlosedmični upad Ruskog dobrovoljačkog korupusa (RVC) i savezničke Legije slobodne Rusije iz Ukrajine u Rusiju bio je najveći od početka ruske invazije prošle godine.

Kremlj je u sredu saopštio da ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u Rusiji, uprkos napadima dronovima na Moskvu i kontinuiranom granatiranju pograničnih područja.

Prema medijskim izveštajima, Peskov je reagovao na zahteve čečenskog čelnika Kadirova za oštrijim napadima na Ukrajinu i proglašenje vanrednog stanja nakon napada dronovima na Moskvu.

Peskov je rekao da je takva odluka na Moskvi, a ne na regijama. Takođe je izrazio zabrinutost zbog kontinuiranog granatiranja Belgoroda.

“Poduzimamo mere”, rekao je Peskov, prenosi Al Džazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari