Miro Cerar Foto: EPA-EFFE/ANDREW GOMBERT

On je istakao da ne očekuje incidente ako graničnu liniju koju su odredili arbitri Hrvatska bude poštovala.

Sprovođenje arbitražne presude je međunarodna obaveza Slovenije i Hrvatske, nije nešto o čemu možemo odlučivati, već je moramo ispoštovati, kazao je Cerar, prenosi Hina.

Cerar se o početku primene arbitraže u Savudrijskoj uvali konsultovao s predsednikom države Borutom Pahorom, predsednikom parlamenta Milanom Brglezom i novim predsednikom državnog veća Alojzom Kovšcom, koji su podržali nameru Vlade.

Slovenija nije podsticala incidente, niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati, kazao je Cerar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da će Hrvatska u graničnom sporu sa Slovenijom „štititi ono što je hrvatsko“.

Komentarišući nameru Slovenije da od 29. decembra sprovede arbitražnu odluku koju Hrvatska ne priznaje, Plenković je za HRT kazao da „nema jednostranog sprovođenja bilo kakve presude“ i da je Slovencima i partnerima u međunarodnoj zajednici rečeno da je u „ovakvim situacijama najvažnije izbegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata“.