Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Saopštenju je prethodila objava predsednika SAD Donalda Trampa da njegova administracija priznaje Jerusalim kao izraelski glavni grad i instrukcije Stejt departmentu da se pripremi selidba ambasade te zemlje iz Tel Aviva, navode izraelski mediji.

„Češka Republika trenutno, pre nego što je mir potpisan između Izraela i Palestine, priznaje Jerusalim da je u stvari glavni grad Izraela u granicama demarkacione linije iz 1967“, navodi se u saopštenju češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, ministarstvo je dodalo da „Češka zajedno sa drugim zemljama, članicama EU na osnovu odluke Saveta za međunarodne poslove EU, smatra da će Jerusalim biti budući grad obe države, a to znači države Izrael i buduće države Palestine. Ministarstvo može da počne razmatranje premeštanja češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim samo na osnovu rezultata pregovora s ključnim partnerima u regionu i svetu“.

Rusija je 2012. priznala zapadni Jerusalim, deo grada pre rata 1967. godine, kao glavni grad Izraela, navodi Tajms of Izrael.