vilijam barnsFoto: EPA-EFE/AL DRAGO/POOL

Šef CIA Vilijam Barns navodno je ponudio Moskvi petinu teritorije Ukrajine ne bi li se rat između te dve zemlje okončao.

Kako je preno portal Klix, šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Barns ponudio je „Kijevu mir u zamenu za zemlju a Moskvi zemlju u zamenu za mir“.

Dalje se u teksu navodi da su obe strane odbile taj predlog, jer Kijev nije spreman da se odrekne teritorije a Moskva veruje da će dobiti rat.

„Kada je postalo jasno da takav mirovni plan ne odgovara stranama, američki predsjednik Džo Bajden odlučio je popustiti nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i odobrio isporuku američkih tenkova Abrams Kijevu. To je omogućilo Nemačkoj da dozvoli isporuku tenkova Leopard 2 Kijevu“, preneo je Klix.

Međutim, prepa pisanju Njuzvika, to se nije dogodilo. Bela kuća je demantovala izveštaj da je direktor CIA Vilijam Berns ponudio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu petinu teritorije Ukrajine da okonča rat koji je u toku u okviru mirovnog plana sastavljenog u ime predsednika Džoa Bajdena.

Šon Davit, zamenik portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je za Njuzvik da izveštaj švajcarsko-nemačkog lista Neue Circher Zeitung (NZZ) „nije tačan“ i da će CIA reći isto.

NZZ je u četvrtak izvestio, pozivajući se na visoke nemačke strane političare, da je Berns sredinom januara Kijevu i Moskvi predstavio mirovni plan koji bi stavio tačku na rat. Prema pisanju lista, predlog je nudio „oko 20 odsto teritorije Ukrajine“ — što je otprilike veličina ukrajinskog istočnog regiona Donbasa.

Zvaničnik CIA je rekao za Njuzvik da su tvrdnje u izveštaju NZZ-a da je Berns tajno putovao u Moskvu u januaru i da je postojao mirovni predlog koji je direktor izneo u ime Bele kuće „potpuno lažne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.