Članice G7 dogovorile koordinaciju u borbi protiv novog virusa iz Kine 1Foto: Beta/ AP/ Chinatopix

Zemlje članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) radiće zajedno na formulisanju odgovora na novi oblik korona virusa koji se iz Kine proširio u druge zemlje, izjavio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan.

„Dogovorili smo se da mora da postoji konferencijska telefonska veza ministara zdravlja članica G7 kako bismo imali jedinstven odgovor“, rekao je Špan posle telefonskog razgovora s američkim kolegom.

On je kazao da je „beskorisno ako jedna zemlja sama preduzima akciju“ i dodao da će to biti dodatak postojećoj koordinaciji na evropskom nivou.

Ranije danas je objavljeno da je na Filipinima potvrđen prvi smrtni slučaj od koronavirusa van Kine, čime je broj mrtvih u toj epidemiji porastao na 304. Broj zaraženih korona virusom porastao je na više od 14.000 osoba širom sveta.

Virus se do sada proširio iz Kine na više od 20 država. U Nemačkoj je potvrđeno 10 slučajeva zaraze, među kojima su dve od oko 100 osoba koje su juče avionom vraćene u Frankfurt iz Vuhana, gde se novi virus pojavio.

Uz SAD i Nemačku, članice G7 su i Velika Britanija, Francuska, Italija, Kanada i Japan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari