U EU, SAD, Japanu, Indiji testovi za putnike iz Kine zbog "eksplozije" epidemije korona virusa 1Foto: Beta/AP/Martin Mejia

Italija je uvela testove na kovid-19 za putnike iz Kine, a neke članice EU to razmatraju zbog „eksplozije“ epidemije korona virusa u toj zemlji, Japan, Indija i Malezija su već uveli kontrole, dok su SAD najavile da će PCR testovi i druge mere za putnike iz Kine stupiti na snagu od 5. januara.

Odbor za zdravstvenu bezbednost Evropske unije je danas pozvao članice EU da usaglase jedinstvene mere za dolaske putnika iz Kine pošto je epidemija kovida-19 buknula u toj zemlji kada su kineske vlasti ukinule sve ranije drastične mere za suzbijanje zaraze, što je izazvalo munjevito širenje i obolevanje miliona ljudi u Kini.

Italija koja je pre tri godine pretrpela najteže, dramatične posledice te zaraze u Evropi, prva je u EU uvela obavezne testove za pridošlice iz Kine. Italijanske vlasti su predočile da je to bilo neminovno jer je utvrdjeno da su, samo 26. decembra, testovi pokazali da je bilo zaraženo 97 od 212 putnika iz Kine koji su došli na aerodrom u Milanu.

Italijanski list „Republika“ piše da je strah naglo zahvatio Evropu jer su u „Kini bolnice i mrtvačnice prepuni“ pošto je vlada u Pekingu odlučila da ukine drastične zabrane za suzbijanje zaraze, jer je procenila da je to veoma loše po kinesku privredu.

Svim kineskim gradjanima će, navodi „Republika“, od 8. januara biti obnovljena važnost pasoša i oni će slobodno moći da putuju širom sveta.

To je, tumače mediji u EU, obradovalo sektor turizma u Evropi, te vlasti u Austriji i Nemačkoj oklevaju da uvedu testove i mere predostrožnosti za turiste iz Kine, koji su važni gosti za zimski turizam.

Nemačka „Lufthanza“ i austrijska aviokompanija „Ostrian erlajnz“ su čak povećale broj letova za Kinu i iz nje.

Američke zdravstvene vlasti su, medjutim, uvele obavezu da PCR ili drugi testovi pokažu da su putnici iz Kine negativni na korona virus da bi mogli da udju u SAD. Američke vlasti su to obrazložile saznanjima da broj obolelih od kovida-19 naglo raste u Kini, kao i broj smeštenih u bolnice i umrlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.