ivica dačićFoto: FoNet/Milica Vučković

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantuje navode o navodnom izvozu naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu, koje je objavila britanska agencija “Rojters”, a preneli pojedini domaći mediji.

Ministar Dačić je izjavio da Republika Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese.

Naglasio je da se Republika Srbija pridržava svoje politike vojne neutralnosti i sprovodi Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine.

Šef srpske diplomatije je još jednom podvukao da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Republike Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu.

Ukazao je da se dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme Republike Srbije izdaju isključivo kupcima sa Sertifikatom krajnjeg korisnika, u kojem, između ostalog, stoji klauzula da krajnji korisnik ne može reeksportovati NVO bez saglasnosti nadležnih institucija Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari