“Kako će Vučić ovo objasniti Putinu”: Regionalni mediji o saznanju Rojtersa da je Srbija isporučivala oružje Ukrajini 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, piše Rojters.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta, ali je zato ministar odbrane Miloš Vučević odmah demantovao navode ove agencije.

O ovoj temi bavili su se i regionalni mediji.

Hrvatski Index preneo je saznanja Rojtersa.

“Pod naslovom „Europa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine“, dokument u obliku grafikona navodi „procijenjena stajališta“ 38 europskih vlada kao odgovor na zahtjeve Ukrajine za vojnu pomoć. Tablica pokazuje da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati „smrtonosnu pomoć“ ili ju je već isporučila. Dodatno, navodi se da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost opskrbljivati Ukrajinu oružjem u budućnosti”, preneo je, između ostalog, Index.

Sarajevsko Oslobođenje se pita kako će Vučić objasniti Putinu najnovija saznanja da Srbija isporučije ili da je već isporučila oružje Ukrajini.

“Dokument nosi oznaku Tajno i NOFORN, što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojsci. Datirano je 2. marta i utisnuto je pečatom ureda Združenog načelnika štabova”, navodi, između ostalog, Oslobođenje.

Portal Klix.ba piše da “američki tajni dokumenti otkrivaju da je Srbija pristala naoružavati Ukrajinu”.

Dodaju da je Srbija Ukrajini slala rakete.

“Vučićeva vlada iskazala je neutralnost u ratu u Ukrajini, uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama zemlje s Rusijom”, piše Klix.ba.

Slobodna Bosna piše da je “Vučić u velikim problemima” zbog tajnih dokumenata Pentagona.

“Iako dokument nije proveren, nema sumnje da će zvanična Moskva reagovati na ovakve navode”, navodi Slobodna Bosna.

Podgoričke Vijesti, takođe, prenose saznanja Rojtersa.

Oni dodaju i to da je ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je za agenciju Tanjug da „Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari