"Dajte nam krila...": Zelenski pred poslanicima parlamenta Britanije 1Foto: EPA-EFE/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je govor u britanskom parlamentu, koji su zastupnici pozdravili gromoglasnim aplauzom, prenosi Gardijan.

„Ovde predstavljam ratne heroje koji u rovovima štite Ukrajinu od neprijateljskih projektila“, rekao je te zahvalio Velikoj Bitaniji na slanju oružja i druge vojne opreme, ali i obuci ukrajinskih vojnika pre slanja na ratište.

Podsetio se svoje zadnje posete Londonu, prilikom koje su mu pokazali i tzv. ratnu sobu britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila. „Tada sam osetio nešto značajno što tek sad shvatam
– kako vas hrabrost vodi kroz nezamislive teškoće i na kraju nagrađuje pobedom“, rekao je Zelenski.

„Britanija je stajala uz Ukrajinu od prvog dana“, rekao je, posebno se obrativši bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu: „Borise, uspeo si ujediniti ostale onda kad se to činilo apsolutno, apsolutno nemoguće. Hvala ti“, rekao je, dodavši kako Džonson ima „snažan karakter“ te „nikad nije bio spreman na trule kompromise oko Ukrajine“.

„Sloboda će pobediti“, poručio je, „a Rusija će izgubiti“.

Najavljeni susret, kako je kazao, s kraljem Čarlsom Trećim biće „vrlo poseban trenutak“. „U Britaniji, kralj je pilot ratnog vazduhoplovstva. „U Ukrajini je danas svaki pilot ratnog vazduhoplovstva kralj“, dodao je Zelenski.

Nakon toga je predsedniku britanskog parlamenta Lindzi Hojlu predao kacigu ukrajinskog vojnog pilota, koga je Zelenski opisao kao „jednog od naših najuspešnijih asova“ i „jednog od naših kraljeva“. Na kacigi su na engleskom jezikom ispisane reči: „Imamo slobodu. Dajte nam krila da je zaštitimo“.

Kazao je da veruje da će ovaj simbol „pomoći u našoj sledećoj koaliciji… aviona… krila za slobodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.