Danas sahrana Alekseja Navaljnog: Vlasti postavile kamere, a pripremljene i metalne ograde oko groblja 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Sahrana ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog trebalo bi da se održi danas u na groblju u Moskvi gde su pojačane mere bezbednosti, dok vlasti nastoje da obeshrabre ljude da prisustvuju oproštaju od dugogodišnjeg kritičara Kremlja, piše Radio Slobodna Evropa.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš navela je na mreži X da je ceremonija zakazana za 14 sati po lokalnom vremenu (12.00 po srednjoevropskom vremenu) u Crkvi ikone Majke Božije u moskovskom okrugu Marino, gde je nekada živeo Navaljni.

U blizini groblja Borisovsko i obližnjoj stanici metroa dežuraju policijske patrole. Po obodu su postavljene kamere za nadzor na stubove ulične rasvete, a pripremljene su i metalne ograde, prenosi Ruski servis Radija Slobodna Evropa pozivajući se na RusNews.

Danas sahrana Alekseja Navaljnog: Vlasti postavile kamere, a pripremljene i metalne ograde oko groblja 2
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Policija je u četvrtak dozvoljavala ulazak na groblje posle provere ličnih dokumenata i postavljanja pitanja o svrsi dolaska, objavio je telegram kanal „Možemo da objasnimo“. Policija je takođe vršila pretres ličnih stvari uz obrazloženje da su potrebne mere bezbednosti.

„Uprkos svim protivljenjima, oproštaj od Alekseja će sigurno biti sutra“, navela je u četvrtak na mreži X Kira Jarmiš. „Pogrebna služba u 14.00, sahrana u 16.00. Ako ste u Moskvi, dođite“, navela je Jarmiš.

Ona je dodala da će sahrana biti prenošena uživo na Jutjubu.

Prethodnih dana su stotine građana širom Rusije uhapšene samo zbog polaganja cveća na improvizovane spomenike Navaljnom.

Ivan Pavlov, istaknuti ruski advokat za građanska prava koji je otišao iz zemlje, rekao je da će ruske vlasti na sahranu gledati kao na „nepoželjan masovni događaj“ i da će pokušati da spreče dolazak velikog broja ljudi.

„Siguran sam da će biti policijskih kordona i video nadzora sa svih strana“, rekao je on. „Kao preventivne mere, pozivaće poznate aktiviste u policijske stanice ili ih posećivati u njihovim kućama da ih upozore. To smo već videli.“

Navaljni je preminuo 16. februara posle godina zatočeništva tokom kojih je proveo više od 300 dana u samicama, uskraćivana mu je medicinska njega, žalio se da je bio podvrgnut lišavanju sna i još mnogo toga. Ruski sudovi odbili su više od 40 pritužbi koje je podneo zbog navodnog zlostavljanja.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju u kojoj se za smrt Navaljnog krive država Rusija i predsednik Vladimir Putin.

„Evropski parlament oštro je osudio ubistvo Alekseja Navaljnog i izražava punu podršku Juliji Navaljnoj, odlučnoj da nastavi rad koji je Aleksej Navaljni započeo uz njenu podršku“, saopštio je Evropski parlament.

U rezoluciji se navodi da je politički sistem Rusije pod kontrolom autoritarnog režima „koji deluje u okruženju rasprostranjene korupcije, koristi nameštene izbore kako bi pružio privid demokratije te koncentriše svu moć u rukama Vladimira Putina“.

„Aleksej Navaljni je otelotvorio borbu za slobodu i demokratiju svojim snom o ‘prekrasnoj budućoj Rusiji'“, rekli su poslanici Evropskog parlamenta i pozvali sve članice EU da nastave da iskazuju nepokolebljivu solidarnost i aktivnu podršku kada je reč o nezavisnom ruskom civilnom društvu i demokratskoj opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari