Đukanović: Božović ispunio sve uslove da bude proteran 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas da je ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović ispunio sve uslove da bude proglašen „personom non grata“.

„Nemam dodati ništa osim onoga što je reklo Ministarstvo spoljnih poslova. Obaveza ambasadora je da se ponaša u skladu sa međunarodnim aktima. Sa Bečkom konvencijom pre svega“, kazao je Đukanović novinarima u skupštini.

Prema njegovoj oceni, ambasador Srbije je ispunio sve uslove za ovakvu odluku resornog ministarstva.

„Ne postoji mogućnost koliko znam da se ambasador koji je proglašen ‘personom non grata’ ponovo kandiduje. Ne želim da sudim da li bi se Srbija opredelila za takav čin, a ako se opredeli, saznaćete moj stav“, rekao je Đukanović.

Djukanović: Ne vidim opasnost od zakona o lustraciji i porekla imovine

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je danas izjavio da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom vladom i da ne vidi nikakvu opasnost od najvljenog donošenja Zakona o lustraciji i poreklu imovine.

„Neću imati nikakav problem da obezbedim svojim korektnim ustavnim funkcionisanjem, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti. Ubeđen sam da će i nova vlada poštovati Ustav i doprinositi uspešnoj kohabitaciji. Ja verujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas“, kazao je Djukanović novinarima u Skupštini.

On je rekao da nije sklon da na bazi prvog slušanja mandatarovog ekspozea sudi o kvalitetu politike koju je nova vlada pripremila za svoje delovanje ali i dodao da mu je prvi utisak da je ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića zasnovan na predrasudama, koje su njegovi autori formirali o nekom prethodnom vremenu.

Po njegovim rečima, to nikada nije dobro polazište.

„Dugo je bilo to prethodno vreme, i ono je sigurno porodilo mnoge frustracije, nezadovoljstva, animozitete, a onda se lako zapadne u jedan kriticizam koji nije utemeljen na činjenicama“, pojasnio je Đukanović.

Zato bi, smatra on, bilo mnogo mudrije sačekati sa kritikama nakon što se upoznaju sa onim što je stvarno stanje u izvršnoj vlasti, resorima i učincima.

„Tako bi se bolje izbjgle kontradiktornosti kojima je obilovalo to izlaganje“, dodao je Đukanović.

Komentarišući najavljeno donošenja zakona o lustraciji i poreklu imovine, Đukanović je saopštio da ne misli da to predstavlja nikakav bauk.

„Želim da vas uverim da ni ja, ni bilo ko u DPS-u ne vidi nikakvu opasnost od toga. Radili smo sve vreme u uverenju da radimo za dobro Crne Gore da poštujemo Ustav i zakone. Ne trebaju nam nikakvi zakoni, ni izostanak zakona da bi se štitili od posledica našeg rada, od posledica našeg rada štiti nas naš rad“, naveo je Djukanović i dodao da sve zakone treba doneti u skladu sa ustavom i onim što su prave norme EU.

Na pitanje da li će ostati predsednik DPS-a posle vanrednog kongresa, odgovorio je „o tom, potom“.

„Proces je u toku, bilo bi naopako da danas već znamo ko je glavni kandidat za predsednika, ili za potpredsednika, mislim da ima još dosta posla koji treba da obavimo prethodno, pa ćemo onda u završnoj fazi ozbiljno razgovarati o tome ko će biti na kojoj poziciji u stranci“, naveo je Đukanović.

Kazao je i da se intenzivno radi na pripremi vanrednog Kongresa DPS-a jer „cilj je da povratimo deo onog poverenja koje nismo dobili 30. avgusta“, naveo je predsednik države i DPS-a.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Đukanović: Božović ispunio sve uslove da bude proteran”

  1. Срамота! Човек сам и голорук ослободио Прчањ и Буљарице, а ови тако!?…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.