Đukanović i Abazović u Potočarima, Bečić se obraća video vezom 1Foto: Twitter/Vlada Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovaće današnjoj komemoraciji u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari povodom 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima, saopštio je njegov kabinet.

Uz Đukanovića, komemoraciji će prisustvovati i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović, dok će se predsednik Skupštine Aleksa Bečić obratiti putem video linka.

Predsednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Munira Subašić ugostila je potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića u prostorijama Udruženja u Potočarima.

Predsednica Udruženja Munira Subašić izrazila je zahvalnost zbog posete i izraza saosećanja porodicama žrtava genocida u Srebrenici i podrške koju im je uputila delegacija Crne Gore, saopšteno je iz Kabineta potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovica.

Skupština Crne Gore je 2009. godine deklaracijom osudila zločin u Srebrenici, a u junu ove godine je usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Rezolucijom Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da se genocid dogodio i da je ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti i naglašava potrebu da 11. jul bude ustanovljen kao dan sećanja na žrtve Srebrenice.

Podgorička nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Vladu i Skupštinu Crne Gore da 11. jul proglase danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

„Samo nedvosmislenim suočavanjem sa prošlošću i gledanjem istini u oči možemo učiniti da žrtve genocida u Srebrenici i svih drugih zločina dobiju poštovanje koje zaslužuju, a da budući naraštaji budu pošteđeni novih stradanja“, navela je HRA.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obeležena 26. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine, snage predvođene komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem ubile su oko 8.000 ljudi, uglavnom muškaraca i dečaka. U isto vreme iz Srebrenice je u dva dana deportovano oko 30.000 žena i dece.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Đukanović i Abazović u Potočarima, Bečić se obraća video vezom”

  1. Sramota. Šta slavite? Mrtve ljude. Njih je Alija Izetbegović razoružao i gurnuo u smrt.

  2. Licno ne smatram da smo genocidan narod i isto tako dmatram da su nase zrtve itekako ogromne i itekako nas bole,samo sto mi imamo empatiju i prema drugima a kada dodjemo da se saosecamo sa njihovim bolom dobijamo kamenje u glavu!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.