Dmitrij Muratov i Nova Gazeta kažnjeni po „Putinovom zakonu“ 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski novinar i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov i list Nova Gazeta u kojem je urednik novčano su kažnjeni zbog toga što nisu pravilno označili „strane agente“ koji se pominju u njihovim vestima, prenosi portal themoscowtimes.com.

Kazne su, kako se smatra,  najnoviji korak u sprovođenju kontroverznog ruskog zakona o „stranim agentima“ koji kritičari nazivaju sve većim suzbijanjem nezavisnih glasova.

Prema novinskom sajtu Mediazona, Muratov i Novaja Gazeta nisu ni znali da ih je moskovski sud kaznio u iznosu od 132.000 rubalja (1.800 dolara).

Sud je proglasio Muratova i Novaja gazeta krivim što nisu spomenuli status „stranog agenta“ kada su spominjali dve grupe koje su povezane sa uhapšenim kritičarem Kremlja Aleksejem Navaljnim, navodi pravni tim Gazete.

Ruski zakon zahteva od novinskih kuća koje pominju „strane agente“ da dodaju izjavu o odricanju odgovornosti koja ukazuje da su ti entiteti „strani agenti“.

Mediazona je izvestila da su moskovski sudovi tokom ove godine primili 259 slučajeva zbog kršenja sve restriktivnijeg ruskog zakona o „stranim agentima“.

Muratov, glavni urednik Nove gazete, dobio je Nobelovu nagradu za mir zajedno sa filipinskom novinarkom Marijom Resom u oktobru za njihov rad na promovisanju slobode izražavanja. Nakon toga je predsednik Vladimir Putin rekao da „nema razloga“ da se Nova Gazeta proglasi „stranim agentom“ ako Muratov ne prekrši zakon.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.