Dodik: Nikada neću glasati za ANP i ulazak BiH u NATO 1Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikada neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP), koji znači aktiviranje MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO).

On je kazao da su se članovi Predsedništva BiH dogovorili da se sa dnevnog reda za danas zakazane redovne sednice skine glasanje o ANP-u, a potom je otkazana i vanredna sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o imenovanju predsedavajućeg Saveta ministara.

Članovi Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, dogovorili su se da otkažu obe današnje sednice, na kojima je trebalo da se glasa o Godišnjem nacionalnom prograu (ANP) za NATO i imenovanju mandatara za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Dodik je dodao da su se svi trudili da ostave otvorena vrata za novi dogovor, te da nisu želeli da dođe do preglasavanja.

„Da se glasalo o ANP-u, ja bih glasao protiv, a oni su (Željko Komšić i Šefik Džaferović) već rekli da bi u tom slučaju glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara“, rekao je Dodik novinarima.

Dodik: Nikada neću glasati za ANP i ulazak BiH u NATO 2
Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

Po njegovim rečima, ovo je novi zastoj u BiH.

„Nije fer da se realizacija Sporazuma tri lidera o formiranju vlasti na nivou BiH (SNSD, SDA i HDZ BIH) uslovljava ANP-om“, kazao je Dodik.

On je naveo da je skidanje ANP-a sa dnevnog reda današnje sednice Predsedništva BiH rezultat jučerašnjeg sastanka predsedavajućeg Komšića s američkim i britanskim ambasadorima, da se, kako je ocenio, dodatno ne bi dizale tenzije u BiH.

Po rečima Dodika, predlagalo se da se Savet ministara BiH formira, a da predsedavajući Predsedništva BiH pošalje ANP u Brisel, što je za Dodika neprihvatljivo jer bi značilo aktiviranje MAP-a.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je, međutim, rekao da je on predlagao da mandatar za Savet ministara BiH dostavi ANP u Brisel, a da, ako to on ne uradi, to učini predsedavajući Predsedništva BiH.

„Ovo nije kupovanje vremena, mi nećemo glasati za ANP. Treba formirati novi Savet ministara, koji će rešavati pitanja bitna za građane BiH“, ocenio je Dodik.

Dodik: Nikada neću glasati za ANP i ulazak BiH u NATO 3
Foto: N1

On je rekao da Sporazum lidera SNSD, SDA i HDZ BIH važi do 5. septembra, ocenivši da u samom Sporazumu nema ANP-a, već da ga je Izetbegović u taj dokument dodatno ubacio po nalogu „određenih stranih struktura“.

Po rečima Dodika, postoje ranije odluke institucija BiH u vezi s NATO integracijom, ali to ne znači da treba donositi nove odluke koje će značiti ulazak BiH u NATO.

Predsedništvo BiH je 2009. godine, kada je predsedavajući bio Nebojša Radmanović, uputilo u sedište NATO zahtev za prijem BIH u taj vojni savez.

Posle 5. septembra, najavio je Dodik, ako Sporazum propadne, Narodna skupština RS odlučiće o merama koje će preduzeti.

„Mi želimo da RS u zajedničkim institucijama predstavljaju izborni pobednici na opštim izborima održanim u oktobru prošle godine“, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari