Dodik: Političko Sarajevo treba jasno da kaže da je Kosovo južna srpska pokrajina 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik za Srnu.

On je predstavnike političkog Sarajeva pozvao da javno kažu da je Kosovo „južna srpska pokrajina“ i da poštuju teritorijalni integritet Srbije, ako su, kako je rekao, zaista za poštovanje granica na Balkanu.

„Na taj način smirili bi duhove u BiH. Javna je tajna da bi oni koliko sutra priznali nezavisnost Kosova da im na tom putu ne stoji veto iz Republike Srpske. O kakvoj onda principijelnoj politici očuvanja granica i stabilnosti u regionu govore“, rekao je Dodik, komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da između BiH i Kosova nema nikakve analogije.

Srpski član Predsedništva BiH je ocenio i da je „politika dvostrukih standarda izvor destabilizacije regiona, bilo da dolazi od evropskih političkih elita ili političkih elita iz Federacije BiH“.