Dodik posle sastanka s Erdoganom: Mir nema alternativu 1Arhivska fotografija Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom konstatovano da mir nema alternativu i da bilo kakva pretnja ili upotreba sile ne može da reši nikakav problem.

Dodik je rekao da je predsednik Turske upoznat sa situacijom u BiH i da je današnji sastanak u Ankari bio prilika da mu predoči tu situaciju i zamoli ga za razumevanje u pogledu političkih procesa.

„BiH i čitav region zaslužuju mir i to je nesporno, ali u okviru onoga što je unutrašnji dijalog, problemi i odnosu, treba učiniti sve da se napravi neutralna situacija koja bi omogućila razgovor lokalnih faktora o otvorenim pitanjima“, izjavio je Dodik za Radio Republike Srpske posle sastanka sa Erdoganom.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu dobra volja Erdogana i drugih lidera u regionu, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preko predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i ostalih može da bude od koristi.

Dodao je da je je potrebno da se za tu vrstu razgovora slože i svi ostali.

Srpski član Predsedništva BiH je ocenio da da su „u javnom govoru i razni međunarodni spekulanti nametnuli pruču o mogućoj destabilizaciji“.

„Ja sam rekao da je to samo zahtev za političkim dijalogom i da taj dijalog mora da se vodi čak i u okolnostima koje za neke možda i nisu dobre u određenom trenutku. Mislim da se ovde radi o strategiji u Sarajevu koja ide za tim da se samo otvaraju ona pitanja koja njima odgovaraju, a ona koja tište nas, Hrvate i druge se zatvaraju“, rekao je Dodik.

Još je kazao da je Erdoganu objasnio i na koji način srpska strana vidi rad Visokog predstavnika u BiH, navodeći da Kristijan Šmit na tu funkciju nije legalno imenovan i da njegove akcije nemaju nikakvog značaja.

„To je bilo važno da se kaže imajući u vidu da je i Turska članica Saveta za implementaciju mira (PIK)“, rekao je Dodik.

Komentarišući navode zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da se SAD protive vraćanju nadležnosti i da su sankcije na stolu i nisu namenjeni Republici Srpskoj, već pojedincima i kompanijama koje podržavaju određene političke lidere, Dodik je rekao da Eskobar o tome „juče nije progovorio nijednu reč“.

„Ako on misli da su priče o sankcijama rešenje, onda neka to upotrebljava kako hoće i želi“, istakao je Dodik.

Najavio je da RS želi da vrati svoje nadležnosti pod svoje upravljanje, što će i učiniti „bio Eskobar zadovoljan ili ne“.

„Juče sam imao drugog sagovornika koji je pokušao da ukaže na potrebu dijaloga, a ne da preti sankcijama“, naveo je Dodik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.