Dodik: Vojna neutralnost RS je definitivan stav 1Foto: Media centar

Komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsedništvu BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO, Dodik je istakao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontinuirana.

„Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez“, rekao je Dodik Srni.

On je ponovio da je u pogledu NATO i Akcionog plana za članstvo stav RS i njegov lično privrženost Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

„Očekujem i od predstavnika RS u Savetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa RS i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske“, naglasio je Dodik.

Dodao je da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

„Pozivanje na neke ranije donete odluke su potpuna konfuzija. Ako su donete odluke zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumevaju približavanje NATO neće biti zato što Srpska i srpski narod iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstvo što nas je NATO bombardovao i što su nam naneli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila svoj posao. „Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donetu strategiju spoljne politike BiH, koju je usvojio Mladen Ivanić, nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća“, zaključio je Dodik.