Dodikov kabinet pozvao Ukrajinu da dostavi dokaze da je ikona iz Luganska njeno vlasništvo 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Kabinet srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pozvao je vlasti Ukrajine da dostave valjane dokaze da je ikona iz Luganska vlasništvo te države.

U saopštenju se poziva ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba da „prestane da se igra države i tviter diplomatije, te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost”, kada govori o spornoj ikoni iz Luganska.

„Kao doktoru pravnih nauka i ministru spoljnih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija”, navedeno je u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

Ukrajina tvrdi da je ikona iz Luganska, koju je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove poslednje posete BiH, ukradena i da je vlasništvo te države.

Iz Dodikovog kabineta su dalje naveli da bi Kulebu trebalo da budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je, na primer, UNESKO-va Konvencije o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine.

Pozvali su takođe ministra spoljnih poslova Ukrajine da „dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smernicama za implementaciju pomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne poseduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode”.

U saopštenju se kaže da je „u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila stavljena tačka na ovaj isfabrikovani problem, kabinet srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom”.

„Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mestu i vlasniku”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da do danas Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene infomracije.

„Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije”, ističe se u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

Još se naglašava da „nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti u ovu manipulaciju najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja”.

„U poslednjih mesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o poreklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH, bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno reč o ukradenoj ikoni i da je ona deo ‘nestale’ istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina”, stoji u saopštenju.

Iz Dodikovog kabineta pozvali su ukrajinsku stranu da se „suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima”.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je pre par dana saopštilo da ta zemlja ne prihvata ultimatume iz Bosne i Hercegovine, kada je reč o vraćanju ikone iz Luganska toj zemlji.

„Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

Ovakav stav Ukrajine usledio je nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali pre nego što je on tu relikviju poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari