Dodik:RS nije protiv mosta na Pelješcu 1Foto: Arhiva

RS ne želi da osporava pravo Hrvatskoj da gradi Pelješački most na svojoj teritoriji, ali da od zvaničnog Zagreba očekuje da isto tako intenzivira angažman na otpočinjanju radova na mostu na Savi, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je Hrvatska do sada više puta pokazala javni interes za most na Savi, ali ništa više od toga se nije dogodilo, preneli su banjalučki mediji.

Ministar civilnih poslova u Savetu ministara Adil Osmanović uputio je juče pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću u kojem ga obaveštava da će Ministarstvo civilnih poslova predložiti jednostrano proglašenje suvereniteta BiH u tom delu Jadrana ukoliko Hrvatska nastavi aktivnosti na gradnji Pelješačkog mosta.

Dodik je s tim u vezi ponovo optužio bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za kontinuirano, kako je rekao, lažno predstavljanje.

Izetbegović stalno, kaže Dodik, pokušava da svoj glas predstavi kao glas BiH.

„On zaista ima pravo na glas, ali samo u ime Bošnjaka. Podsećam ga da bez glasova Srba i Hrvata nema usaglašenog stava BiH, pa i te izjave u vezi sa proglašenjem suvereniteta na području Neuma, koje dolaze iz SDA, treba posmatrati kao pucanj u prazno“, poručio je Dodik.