Donji dom Kongresa SAD usvojio paket pomoći za otklanjanje posledica korone, 1.900 milijardi dolara 1Foto: Beta/AP/J. Scott Applewhite

Donji dom američkog Kongresa usvojio je rano jutros paket pomoći za otklanjanje posledica pandemije korona virusa od 1.900 milijardi dolara, ali samo uz glasove demokrata, i zakon sada treba da ide u gornji dom, Senat.

Posle više sati rasprave zakon, koji je zatražio predsednik SAD Džo Bajden, usvojen je sa 219 glasova za, prema 212 protiv, što pokazuje potpunu podelu izmedju demokrata i republikanaca.

Demokrate su navele da posustala ekonomija i izgubljenih 500.000 života Amerikanaca traže i dalje brzu i odlučnu akciju i prebacivali su republikancima da su u raskoraku s javnošću koja pozitivno gleda na tu pomoć.

Republikanci smatraju da je zakon suviše skup i da su sredstva loše usmerena.

Tekst zakona će biti upućen u Senat iduće nedelje.

Predstavnica demokrata Maksin Voters rekla je da je srećna zbog ovog zakona i poručila republikancima da bi trebalo da budu deo toga, ali da ukoliko nisu, demokrate idu bez njih.

Republikanci smatraju da je suviše novca u paketu pomoći i da je malo namenjeno za obrazovanje kako bi se omogućilo da se ubrzo otvore škole. Smatraju da je u planu za pomoć puno poklona demokratskim zajednicama i saveznim državama gde su na vlasti demokrate.

U Kongresu, Bajdenove demokrate imaju vrlo tanke većine, samo deset glasova u Predstavničkom domu i u podjednako podeljenom Senatu gde je 50 prema 50 glasova, uz samo jedan odlučujući glas potpresednice Kamale Haris.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.