Dostava električnim kargo-biciklima 60 odsto brža nego kombijima 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Električni kargo-bicikli u gradskim centrima vrše dostavu oko 60 odsto brže nego kombiji, pokazuje jedna studija. Kako se navodi, prosečna brzina bicikala je veća, te se njima dostavi deset paketa na sat, a kombijima šest.

Biciklima se takođe smanjuje emisija štetnih gasova za 90 odsto u odnosu na kombije na dizel-gorivo i za trećinu u poređenju sa električnim kombijima, navodi se u izveštaju, preneo je Gardijan.

Takođe je znatno smanjeno zagađenje vazduha koje je i dalje u mnogim urbanim područjima iznad zakonom dozvoljenih nivoa.

Kućne dostave su poslednjih godina intenzivirane zahvaljujući onlajn kupovini i pandemiji koronavirusa.

Kombiji idu brže na prohodnim deonicama puteva, ali ih usporavaju saobraćajne gužve i potraga za parking-mestom.

Kargo-bicikli zaobilaze zakrčenja u saobraćaju i mogu da stignu do vrata potrošača prečicama u blizini saobraćajnih deonica.

Emisije štetnih gasova jedva su smanjene u poslednjih deset godina, što Ujedinjenom Kraljevstvu predstavlja znatnu prepreku u ostvarivanju njegovih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Britanska vlada je nedavno najavila povećanje budžeta za stvaranje olakšica za bicikliste i pešake.

Autori izveštaja su rekli da Vlada treba da razmotri smanjenje PDV-a za dostave kargo-biciklima i omogući upotrebu još jačih električnih bicikala.

„Nedavne procene iz Evrope ukazuju da bi se i do 51 odsto dostava u gradovima moglo obavljati kargo-biciklima“, rekla je Ersilija Verlingijeri sa Akademije za putovanja na Univerzitetu u Vestminsteru koja je glavni autor izveštaja. „Dakle, impresivan je zaključak da čak i ako bi se ova promena delimično realizovala u Londonu, bila bi praćena ne samo drastičnim smanjenjem emisija štetnih gasova, već bi se na taj način doprinelo znatnom smanjenju opasnosti od zagađenja vazduha i saobraćajnih gužvi i istovremeno bi bio obezbeđen efikasan, brz i pouzdan urbani transportni sistem.“

U studiji su korišćeni podaci iz dži-pi-es sistema kompanije „Pedal Me“ koja vrši dostave kargo-biciklima u prečniku od petnaestak kilometara oko centra Londona.

Istražitelji su upoređivali dostave tokom sto nasumično izabranih dana s rutama kojima bi se kombijima dostavljali paketi potrošačima.

Došli su do zaključka da je kargo-biciklima u tom periodu došlo do uštede gotovo četiri tone emisija štetnih gasova.

„Ove dobrobiti nisu specifične samo za London, pošto se procenjuje da je uvođenjem 100.000 kargo-bicikala u Evropi između 2018. i 2020. svakog meseca izbegnuta emisija količine štetnih gasova koja bi bila emitovana prevozom 24.000 ljudi avionom iz Londona u Njujork i nazad“, navodi se u izveštaju.

Drugo istraživanje je pokazalo da su kargo-bicikli isplativiji od kombija kada su rute kraće, a paketi manji.

Električnih kombija je sve više, ali i dalje čine veoma mali broj u odnosu na četiri miliona običnih kombija na putevima, od kojih je 2019. godine 96 odsto radilo na dizel-gorivo.

Osim toga, između 2015. i 2017. u svakoj trećoj saobraćajnoj nesreći u Londonu su učestvovali kombiji ili kamioni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.