Foto: EPA-EFE DAN PELED

Nakon šestonedeljnog suđenja u Sent Luisu, Misuri, porota je odlučila da tužilje dobiju 4,14 milijardi dolara kaznene odštete i 550 miliona za kompenzacijsku odštetu. Stručnjaci koji su svedočili tokom suđenja potvrdili su da je azbest, poznati kancerogen, pomešan sa mineralnim talkom koji je osnovni sastojak DŽonson i DŽonson bebi pudera i proizvoda za tuširanje. Advokati su rekli da su vlakna azbesta i čestice talka pronađene u tkivu jajnika mnogih žena.

„Nadamo se da će ova presuda privući pažnju odbora kompanije Džonson i Džonson i da će ih navesti da bolje informišu medicinsku zajednicu i javnost o povezanosti azbesta, talka i raka jajnika. Kompanija bi trebalo da povuče talk sa tržišta pre nego što izazove još patnje, štete i smrti od užasne bolesti“, rekao je Lanijer.

Džonson i Džonson je tokom godina tužilo više od 9.000 žena koje tvrde da je talk puder doprineo njihovom obolevanju od raka jajnika. Kompanija je uporno poricala da njeni proizvodi mogu da se dovedu u vezu sa bolešću.

„Dokazi u ovom slučaju su bili prepuni predrasuda koje su tipične za ovu vrstu suđenja. Kompanija je i dalje sigurna u to da njeni proizvodi ne sadrže azbest i ne uzrokuju rak jajnika. Svaka presuda koju je sud do sada doneo protiv Džonsona i Džonsona bila je poništena posle žalbenog procesa, a brojne greške tokom ovog suđenja bile su još gore nego one u prethodnim suđenjima koja su kasnije poništena“, navodi se u saopštenju kompanije Džonson i Džonson, koja je najavila da će uložiti žalbu na presudu.

Organizacija za zaštitu zdravlja žena „Ovakom“ saopštila je da su neke studije ukazale na vezu između upotrebe talk pudera i raka jajnika, ali da je neophodno izvršiti još istraživanja jer „ne postoji čvrst dokaz da sa povećanom upotrebom talka raste rizik za dobijanje raka jajnika“.