Džonson traži vanredne izbore, Donji dom usvojio zakon koji sprečava Bregzit bez sporazuma 1Foto: EPA-EFE FRANK AUGSTEIN POOL

Opozicija u britanskom parlamentu i pobunjeni predstavnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spreče Bregzit bez dogovora, podržali predlog koji im omogućava da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadatak vlade.

Predlog opozicionih stranaka podržali su i pobunjeni poslanici u Džonsonovoj stranci – „za“ je glasalo 328 poslanika, dok je 301 je bio protiv. Čak se 21 ‘torijevac’, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo opoziciji, nakon čega su kažnjeni isključenjem iz Konzervativne stranke. Džonson je, kako prnosi Rojters, tu pobunu ocenio kao pokušaj predaje Evropskoj uniji, obećavši da nikako neće odložiti Bregzit, koji je predviđen za 31. oktobra.

Britanski premijer je pozvao vođu opozicionih laburista Džeremija Corbina da pristane na prevremene izbore 15. oktobra. Za vanredne izbore, međutim, Džonson mora dobiti dvotrećinsku podršku poslanika. On je rekao kako želi da postigne dogovor o izlasku Britanije iz EU do samita Unije 17. oktobra i da „sprovede Bergzit“. „Ova vlada će postići će dogovor sa našim prijateljima u Briselu“, rekao je Džonson.

Evropska komisija je ranije danas upozorila da je politička situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) povećala rizik za Bregzit bez sporazuma i pozvala sve u EU da se ne oslanjaju na mogućnost da će London zatražiti produženje roka za izlazak.

„Kratko preostalo vreme do roka 31. oktobra i politička situacija u UK povećali su rizik da će na taj datum doći do izlaska bez sporazuma. Svi akteri treba da nastave pripreme za sve moguće ishode i naprave poslednje prilagođavanje svojih planova za Bregzit bez sporazuma“, preneli su evropski mediji navode iz dokumenta Evropske komisije.

U tom dokumentu se ističe kako „ne bi trebalo računati“ na pretpostavku da će UK zatražiti i treći produžetak roka i da će Evropski savet to odobriti pre 31. oktobra. Više od tri godine nakon što je Velika Britanija na referendumu izglasala izlazak iz EU, tok Bregzita ostaje neizvestan, a mogući ishodi i prognoze se i dalje kreću od izlaska bez dogovora do odustajanja od celog projekta.

Donji dom u Velikoj Britaniji usvojio zakon koji sprečava Bregzit bez sporazuma

Britanski zakonodavci u Donjem domu večeras su usvojili zakon koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma.

Zakon je usvojen sa 327 glasova za i i 299 protiv, javlja BBC.

Zakon sada ide u Dom lordova gde će se verovatno suočiti sa širokom taktikom odlaganja, javlja BBC.

Konzervativne aristokrate, koji nemaju većinu u gornjem domu, žele da spreče da predlog bude usvojen.

Ako u tome budu imali uspeha, to bi moglo sprečiti donošenje zakona pre nego što što  stupi na snagu suspenzija parlamenta početkom sledeće nedelje.