Egipat pozvao da prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada počne u 23.30 1Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Egipat je danas pozvao da prekid vatre izmedju Izraela i palestinskog Islamskog džihada počne večeras u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), izjavio je neimenovani egipatski bezbednosni zvaničnik.

Odmah potom je Islamski džihad naveo u saopštenju da će „zaustaviti neprijateljstva“ u to vreme u skladu s egipatskim pozivom, ali je „naglasio (svoje) pravo da odgovori na svaku (dalju izraelsku) agresiju“, preneo je Frans pres.

Izraelski mediji su javili da su Izrael i Islamski džihad pristali na prekid vatre kojem je posredovao Egipat, a koji će večeras stupiti na snagu.

U sklopu dogovora o prekidu vatre Egipat je pristao da radi na oslobađanju Kalila al Avavde, člana Islamskog džihada koji štrajkuje glađu u znak protesta što je u izraelskom pritvoru, a optužnica protiv njega nije podignuta, rekao je jedan neimenovani bliskoistočni diplomata za izraelske medije.

Isti izvor je naveo da će Egipat takođe nastojati da se oslobodi lider Islamskog džihada Basem al Sadi uhapšen prošle nedelje na Zapadnoj obali. Njegovo hapšenje je kako se veruje podstaklo najnovije nasilje.

U nasilju su od petka popodne poginula 43, Palestinca uključujući 15 dece, a 311 je ranjeno, navedeno je u najnovijem izveštaju palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi.

U današnjim izraelskim napadima na pojas Gaze, uključujući Gaza Siti, Džabaliju i Rafu poginulo je 17 Palestinaca, uključujući devetoro dece.

Iz Gaze je nastavljeno raketiranje i sirene za raketnu uzbunu su se oglasile u Jerusalimu, Tel Avivu i području Aškelona i stanovnici su požurili u skloništa.

Izraelski meediji su večeras objavili da je od početka sukoba 47 ljudi preneto u bolnice, ali da je među njima samo troje lakše ranjeno šrapnelom, a većina je pala dok je trčala u sklonište, dok su preostali pretrpeli šok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari