EIB: Digitalna preduzeća prošla bolje u toku pandemije od nedigitalnih 1Foto: Shutterstock

Digitalna preduzeća su u pandemiji korona virusa bolje prošla bolje od nedigitalnih, pokazao je dana objavljeni izveštaj od digitalizaciji Evropske investicione banke (EIB).

Navedeno je da je skoro polovina preduzeća u Evropskoj uniji investirala u digitalizaciju kao odgovor na kovid-19.
„Tokom pandemije digitalna transformacija je često bila presudna za opstanak preduzeća i ubrzala je transformaciju evropske privrede“, rekao je potpredsednik EIB Rikardo Murinjo Feliks.

On je istakao da je kriza primorala mnoga preduzeća da zaustave složenije procese digitalizacije, kao i da će sa ulaskom u „novu normalnost“ biti od ključnog značaja da se ti procesi ponovo otpočnu i da se ubrza tempo napredne digitalne transformacije u EU.

Prema izveštaju EIB-a, digitalna preduzeća su u proseku bila produktivnija, inovativnija, beležila su brži rast i isplaćivala veće zarade. Ipak, sa napretkom digitalizacije povećao se i digitalni jaz u Evropi.

Među preduzećima u EU 26 odsto nije investiralo u digitalnu transformaciju, jer je njima bila potrebna veća podrška da bi održala konkurentnost i izbegla zaostajanje tokom privrednog oporavka.

Više od 40 odsto preduzeća u EU navelo je da je tokom krize kovida-19 preduzelo mere za povećanje digitalizacije, u poređenju sa 58 procenata preduzeća u SAD.

Pored toga, udeo preduzeća koja koriste napredne digitalne tehnologije veći je u SAD (66 odsto) nego u EU (61 odsto), a mnoge promene u vezi sa digitalizacijom (pružanje usluga na daljinu, rad od kuće i onlajn sastanci) po svoj prilici će ostati.

Udeo kompanija u EU koja u svom poslovanju primenjuju napredne tehnologije kao što su 3D štampa, robotika ili internet stvari, ostao je uglavnom na sličnom nivou od 2020. godine dostigavši 61 odsto u 2021. godini.

Prema izveštaju EIB-a, u 2021. godini, Finska i Malta su bile dve najdigitalnije zemlje, a slede Danska, Austrija, Holandija i Švedska.

Kako je ukazano, najuspešnije zemlje EU u pojedinim oblastima digitalizacije bile su: Češka po korišćenju naprednih digitalnih tehnologija, Finska po digitalnoj infrastrukturi i primeni formalnog strateškog praćenja poslovanja, koje je pokazatelj upravljačkih praksi, Austrija po usvajanju digitalizacije tokom pandemije korona virusa, Kipar po investicijama u softver i podatke i Švedska po ulaganjima u obuku zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.