EK pozvala članice da ne kažnjavaju one kojima su istekle vize 1Foto: Ljiljana Bukvić

Evropska komisija je pozvala članice da ne kažnjavaju građane zemalja van EU kojima su istekle vize, a koji nisu mogli da napuste Uniju zbog smanjenja i ukidanja letova i drugih vrsta transporta u uslovima epidemije korona virusa.

Takav poziv je upućen u smernicama za primenu privremenih ograničenja putovanja koja nisu od ključnog značaja u EU upućenim graničnim službama članica.

Sve članice, sa izuzetkom Irske, i zemlje Šengena primenjuju meru ograničenja putovanja u EU, koju je ranije ovog meseca predložila predsednica EK Ursula fon der Lajen, ali je Komisija objavljenim smernicama želela da odgovori na preporuke Fronteksa i Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Smernice se odnose i na pomoć u vraćanju Evropljana iz inostranstva, minimalni nivo usluge izdavanja viza u konzulatima i ambasadama članica EU u inostranstvu, kao i na teškoće sa prekoračenjem boravka zbog ograničenih putovanja.

Takođe se u tom dokumentu odredjuju kategorije putnika koji neće moći da putuju – kada predstavljaju zdravstveni rizik, kao i onih koji će moći da putuju, uključujući državljane EU koji se vraćaju kućama.

Za putnike iz zemalja van EU, Komisija je utvrdila koje kategorije ljudi mogu da odstupe od pravila i da putuju u Uniju. To su zdravstveni radnici, diplomate, putnici u tranzitu i osobe koje žele da podnesu zahtev za medjunarodnu zaštitu, preneli su briselski mediji.

U smernicama se navode i higijenska uputstva za službenike na granici i poziva da se prioritet da proverama na ulasku u EU, čak i kada to znači privremeno labavljenje provera na izlasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.