Er Frans: Rusija odobrila novu rutu za let od Pariza do Moskve 1Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Francuska aviokompanija Er Frans saopštila je danas da je Rusija privremeno odobrila novu rutu za njene letove od Pariza do Moskve kojom se zaobilazi vazdušni prostor Belorusije.

„Nova ruta leta važi od danas. Imamo odobrenje ruskih vlasti za ovaj vikend, a čekamo dozvolu ruskih vlasti za naše letove u kasnijem periodu“, naveo je Er Frans.

Ta kompanija ima jedan ili dva leta dnevno od Pariza do Moskve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija je ranije ove nedelje blokirala pristup svom vazdušnom prostoru za avione dva evropska prevoznika, Er Fransa i Austrijan erlajnsa, koji su izmenili plan leta na putu za Moskvu kako bi zaobišli beloruski vazdušni prostor, što Moskva nije odobrila.

Kremlj je, medjutim, naveo da je pristup avionima Er Fransa i Austrijan erlajnsa uskraćen iz „tehničkih razloga“.

Agencija EU za bezbednost vazdušnog saobraćaja preporučila je aviokompanijama da ove sedmice izbegavaju vazdušni prostor Belorusije, nakon što su vlasti te zemlje naložile sletanje u Minsk avionu kompanije „Rajaner“, na letu od Atine do litvanskog Vilnjusa, i potom na aerodromu uhapsile dvoje putnika, opozicionog aktivistu i novinara Romana Protaševiča i njegovu devojku. Njemu u Belorusiji preti kazna do 15 godina zatvora.

Minsk tvrdi da je avion preusmeren zbog pretnje bombom, dok Zapad oštro osudjuje taj čin i opisuje ga kao otmicu aviona.