Ponovo uspostavljeni letovi između Nemačke i Rusije 1Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

Posle višesatnog prekida letovi između Nemačke i Rusije nastavljeni su večeras, saopštila je nemačka aviokompanija Lufthanza.

„Ruske vlasti dale su odobrenje Lufthanzi da sprovodi putničke letove ka Rusiji u junu. To znači da će Lufthanzini letovi za Moskvu i Sankt Petersburg biti obavljeni kako što je predvidjeno“, rekla je portparolka te grupe za Frans pres.

Generalni direktor ruske kompanije Aeroflot Mihail Polubojarinov rekao je za TASS da je sve dobro i da su dobili sva odobrenja, a isto da su dobili odobrenje za letove rekla je i predstavnica druge ruske aviokompanije S7 erlajns (S7 Airlines).

Nemačka je danas popodne na neko vreme blokirala dolazak ruskih aviokompanija na svoju teritoriju kao odgovor na to što Rusi nisu dali odobrenje Lufthanzi za letove u Rusiju.

Ni rusko ministarstvo ni kompanije nisu navele razlog za tu blokadu oko odobrenja za letove.

Glavne evropske aviokompanije zaobilaze Belorusiju od kada je avion Rajanera preusmeren na Minsk pre deset dana zbog navodne pretnje bombom, pa je tada uhapšen beloruski opozicionar. Pošto sada koriste druge putanje, aviokompanije moraju da traže nove dozvole.

Prošle nedelje dva leta Er Fransa i jedan austrijske kompanije Ostrijan erlajns (Austrian Airlines), filijale Lufthanze, otkazani su zato što Rusija nije dala zeleno svetlo za promenu maršrute radi zaobilaženja beloruskog vazdušnog prostora.

Portparol Kremlja tada je rekao da su otkazivanja letova Er Fransa bila isključivo iz tehničkih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.