Foto:EPA

On je ocenio da je opstanak jednog od najvećih evropskih avioprevoznika „na klackalici“ i odbacio je mogućnost da bi država mogla da upumpa novac i spasi kompaniju, upkos tome što poseduje 14,3 odsto njenih akcija.

Štrajk zaposlenih u Er Francu traje već dve sedmice i za sada se ne nazire kompromis. Menadžement kompanije više puta je ponovio da je zahtev štrajkača o povećanju plata za 5,1 odsto u ovoj godini potpuno neprihvatljiv, a sindikati isto kažu za ponudu da im zarade budu uvećane za sedam procenata u naredne četiri godine.

Kriza u kompaniji dodatno je produbljena kada je u petak prvi čovek Er Fransa Žan Mark Žanilak podneo ostavku.

Pozivam sve da u ovoj situaciji budu odgovorni, a piloti, kabinsko i zemaljsko osoblje moraju da shvate da je povećanje zarada koje traže neopravdano, rekao je Le Mer, prenosi BBC.

Opstanak Er Fransa je na klackalici i kompanija će nestati ukoliko ne preduzme neophodne korake da postane konkurentna, dodao je ministar ekonomije.

Er Frans se 2014. godine spojio sa holandskim avioprevoznikom KLM i oni godišnje prevezu nekoliko desetina miliona putnika, ali je kompanija uprkos tome nastavila loše da posluje i u prvom tromesečju ove godine iskazan je neto gubitak od 269 miliona evra.