Eskobar dolazi na razgovore u Brisel zbog situacije na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar doputovaće u Brisel naredne nedelje kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na severu Kosova, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

SAD rade sa EU, NATO-om i vladama u Beogradu i Prištini „na preduzimanju hitnih koraka za deeskalaciju situacije i izbegavanju radnji koje povećavaju tenzije, ugrožavaju napredak postignut u okviru dijaloga uz posredstvo Unije, i negativno utiču na svakodnevni život građana“, naveo je portparol Stejt departmenta za RSE.

„SAD nastavljaju da podržavaju blisku regionalnu saradnju kako bi bile uklonjene sve prepreke slobodnom kretanju, trgovini i ulaganjima koje su od koristi svim građanima Zapadnog Balkana“, dodao je portparol Stejt departmenta.

On je naveo i da SAD podržavaju ponudu EU da naredne sedmice u Briselu bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine i da pozivaju Srbiju i Kosovo da se ponovo angažuju „otvoreno, ozbiljno i što pre“.

Tenzije u odnosima Beograda i Prištine su povećane od ponedeljka, kada su na prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova došle specijalne snage kosovske policije radi sprovođenja odluke Prištine o oduzimanju i zameni srpskih registarskih tablica. Brojni Srbi sa severa Kosova od tada blokiraju puteve ka Jarinju i Brnjaku, koje je moguće preći jedino pešice.

Priština je usvojila novu meru nakon što je 15. septembra istekao petogodišnji sporazum, prema kojem je Kosovo prihvatilo da produži važenje statusno neutralnih registarskih tablica i onih koje organi Srbije izdaju za gradove na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.