Estonija, Letonija i Litvanija u potpunosti će ograničiti ulazak za ruske državljane 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Baltičke zemlje će skoro u potpunosti ograničiti prelaz granice za Ruse koji imaju šengenske vize, najavio je danas letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič.

Nakon sastanka između osam nordijskih i baltičkih ministara inostranih poslova, Rinkevič je najavio da je postignut zajednički dogovor “u principu“ da se ruskim državljanima sa šengenskim vizama ograniči ulazak preko ruskih i beloruskih granica u Letoniju, Estoniju i Litvaniju, prenosi Politico.

“Ono što smo videli u poslednjih nekoliko nedelja i meseci jeste da je drastično povećan broj graničnih prelazaka ruskih državljana koji imaju šengenske vize. Ovo postaje pitanje javne bezbednosti, ovo je i pitanje moralne i političke prirode”, rekao je.

Biće izuzetaka za ruske državljane koji prelaze granicu iz humanitarnih i porodičnih razloga, vozače kamiona i diplomate. Detalji će biti objavljeni u narednim danima.

Konačne odluke biće donete na nacionalnom nivou i istovremeno će stupiti na snagu, rekao je ministar spoljnih poslova. Rinkevič je dodao da očekuje da će se mere početi primenjivati u narednih 10 dana.

Finska, koja je smanjila izdavanje turističkih viza Rusima na 10 odsto zahteva, neće uvesti ograničenja za sve Ruse koji putuju sa šengenskim vizama dok se ne donese odluka na nivou EU.

Takođe očekujemo da bi Komisija mogla da da preporuku na evropskom nivou, jer su nažalost Finska i aerodrom u Helsinkiju postali jedna od tranzitnih ruta za ljude koji potom lete za Grčku ili Španiju ili Italiju“, navodi šef finske diplomatije Peka Havisto.

“Veoma je važno da se na nivou EU pozabavimo ovim problemom“, dodao je on.

Pitanje zabrane ruskih viza izazvalo je trvenja između evropskih prestonica. Zemlje uključujući Baltik, Finsku i Češku Republiku insistirale su na potpunoj zabrani putovanja, kao što su zahtevali visoki zvaničnici u Kijevu; dok su se drugi predvođeni nemačkim kancelarom Olafom Šolcom usprotivili takvom koraku, tvrdeći da bi to takođe sprečilo ruske disidente i kritičare Putinovog rata da uđu u EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.