Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans upozorio je rumunsku vladu da bi mogla da završi na sudu ako ne preusmeri reforme pravosu|a, koje kako je rekao, potkopavaju borbu protiv korupcije u zemlji, prenosi EUObzerver.

Evropski parlament juče je imao raspravu o rumunskom slučaju – sporim reformama pravosudnog sistema nakon sve glasnijih kritika na račun vlade u Bukureštu da podstiče korupciju i ne poštuje vladavinu prava koje stižu sa adrese Evropske komisije, ali i iz SAD.

Od kada je prošle godine preuzela vlast, Socijaldemokratska partija (PSD) je pojačala političku kontrolu sudova, što je pokrenulo najveće proteste od antikomunističke revolucije 1989. Kritičari kažu da reforme u stvari imaju za cilj da se zaštite ličnosti iz krugova PSD, među njima i partijski lider Liviu Dragnea, koji ne može da služi kao premijer jer je proglašen krivim za lažiranje izbornih rezultata, a sada je suočen sa optužbama za zloupotrebu službenog položaja. EU navodi da Rumunija nazaduje kada je reč o borbi protiv korupcije i da je na dobrom putu da stane u red sa Mađarskom i Poljskom protiv kojih je Brisel već pokrenuo pravni postupak jer, kako se navodi, njihove populističke vlade ne poštuju evropske principe vladavine prava.

Rumunija je u prošlosti beležila napretke, ponekad su čak oni bili „spektakularni“, ali sada se kreće unazad na način koji preti da ugrozi ne samo rumunsku demokratiju već i samo mesto koje je Rumunija izgradila kao članica EU, kazao je Timermans. On dodaje da će Evropska komisija nastaviti dijalog sa Bukureštom, ali „ako pravila oko kojih je postignuta saglasnost na evropskom nivou budu narušena, Komisija se neće ustručavati da preduzme određene mere i da čak izvede Rumuniju pred sud“.