EU odbija prizna suverenitet Izraela u Golanskoj visoravni 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Evropska unija (EU) odbija da prizna izraelski suverenitet u Golanskoj visoravni i smatra opasnim volju da se menjaju granice, izjavila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

„EU ne priznaje suverenitet Izreala nad okupiranim teritorijama i takav stav primenjuje i kad je u pitanju Golanska visoravan“, koju je Izrael pripojio 1967. godine, rekla je Federika Mogerini obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu.

Prema njenim rečima, promena granica vojnim putem je opasna zamisao. Međunarodne norme moraju da budu poštovane, rekla je ona.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je 21. marta da želi da prizna izraelski suverenitet nad Golanom što je u suprotnosti sa dosadašnjom američkom politikom. Tramp je deklaraciju o priznavanju suvereniteta potpisao četiri dana kasnije u Beloj kući.

Mogerinijeva je rekla da EU smatra Izraelce, Palestince i Amerikance prijateljima ali da ponavljanje jasnog stava o nepriznavanju izraelskog suvereniteta u Golanu ne znači da je neprijateljski raspoložena prema sagovornicima, među kojima su neki promenili stav.

Ona je ponovila da se EU zalaže za priznavanje dve države, Izraela i Palestine.

„EU ima jasan stav i poziva na nove mirovne pregovore. Mirovni proces više ne postoji, ali želimo da ga oživimo“, dodala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Golanska visoravan je inače plato na granici između Izraela, Libana, Jordana i Sirije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.