EU spremna na nastavak pregovora sa Londonom i posle 1. januara 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Evropska unija (EU) je spremna da pregovara s Velikom Britanijom i posle 1. januara, izjavio je danas evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) i dodao da ne želi da bude vezan za 31. decembar kao rok za postizanje trgovinskog sporazuma dve strane.

„Naša vrata ostaće otvorena do kraja godine i kasnije“, rekao je Barnije predstavnicima država članica Unije i dodao da kamen spoticanja u pregovorima i dalje predstavlja ribolov.

Evropski pregovarač je rekao da je odbacio britanski predlog o ribolovu, smatrajući ga neprihvatljivim.

Iako ribolov nije velika ekonomska tema, to pitanje ima političku i društvenu važnost za nekoliko evropskih država, među kojima su Francuska i Holandija. Međutim, Velika Britanija je od toga napravila pitanje teritorijalnog suvereniteta koji ponovo dobija posle definitivnog razlaza sa EU 1. januara.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini i snabdevanju.

Ukoliko bude postignut sporazum koji će imati više od 700 strana, sledi razmatranje i usvajanje tog dokumenta u parlamentima Velike Britanije i EU, pre njegovog stupanja na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.