EU želi uravnoteženije ekonomske odnose sa Kinom 1Foto: Beta/AP/Masrk Schiefelbein

Evropski savet danas će razmatrati strategiju u deset tačaka koju je pripremila Evropska komisija uoči samita EU-Kina idućeg meseca.

EU želi da postigne uravnoteženije i recipročne ekonomske odnose sa Kinom koja je njen drugi po veličini trgovinski partner posle SAD.

Kineski predsednik Si Đinping trenutno je u poseti Italiji a posetiće i Maltu i Francusku.

Si je stigao u Evropu deset dana posle objave plana EU u deset tačaka u kome se naglašava da je Kina komercijalni partner ali i „rival“ Unije.

Vođe evropske dvadesetosmorice danas u Briselu treba da postave osnove za zajednički evropski nastup prema Pekingu, uoči samita EU-Kina 9. aprila u Briselu.

Posle Italije Si će posetiti Monako i Francusku gde će u utorak učestvovati na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, prenosi Frans pres.

Prema francuskom predsedništvu cilj sastanka je da se nađu zajedničke tačke između Evrope i Kine o temama kao što su multilateralizam ili sprovođenje Pariskog sporazuma o klimi.

U Italiji Peking je posebno zainteresovan za investiranje u luke, uključujući luku u Trstu na Jadranskom moru da jača svoj izvoz u Evropu.Italijanski premijer Đuzepe Konte treba u subotu da potpiše načelni sporazum sa kineskim predsednikom o učestvovanju Italije u inicijativi „novi put svile“.